Poslední aktualizace příspěvku

  • 25.07.2017 15:57
    Autor upravil text 'Závěr'.
  • 25.07.2017 15:55
    Autor upravil text 'Závěr'.
  • 25.07.2017 15:41
    Autor upravil text 'Doposud provedeno bez úspěchu'.
  • 24.07.2017 16:44
    Autor upravil popis tohoto souboru.
  • 23.07.2017 15:55
    Autor upravil popis tohoto souboru.
  • 23.07.2017 10:20
    Autor upravil text 'Doposud provedeno bez úspěchu'.
  • 21.07.2017 21:35
    Autor upravil popis tohoto souboru.
  • 21.07.2017 21:17
    Autor upravil popis tohoto souboru.
  • 21.07.2017 21:01
    Autor upravil text 'Doposud provedeno bez úspěchu'.
+7

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Focus s perforovaným filtrem částic

21.07.2017 | aktualizováno 26.07.2017 12:21:50 9 11114x

Informace o vozidle

VIN: WF0MXXGCDM6J34692
Výrobce: Ford
Model: Focus C-Max
Rok výroby: 2004
Kód motoru: 2,0 TDCi
Typ motoru: G6DB
Výkon (kW): 100 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Diesel
Najeto: 200 691 km

Jak se závada projevuje

Nefunguje / funguje nesprávně. Znečištěná koncovka výfuku a svítí kontrolka emisí i po výměně filtru částic a snímače diferenčního tlaku DPF.

Jak často se závada projevuje

  • Trvale přítomná závada.

V jakém systému se závada vyskytuje

  • Motoru.
  • během jízdy
  • [P2002] Filtr pevných částic - efektivita na spodní mezi
  • [P2452] Obvod snímače diferenčního tlaku filtru částic
  • [P2454] Obvod snímače diferenčního tlaku filtru částic - úroveň nízká
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

Vcelku ne zrovna šťastný průběh nedávné historie. Majitel řešil problémy s filtrem nákupem náhradního dílu (druhovýroba) na internetu. Donesl si ho do servisu, ale zde mu jej vyměnili bez záruky na servis. Po montáži náhradního dílu problémy s nouzovým režimem, svítící kontrolkou emisí a třemi chybami v paměti závad. Servis odmítl záruky, protože si zákazník donesl díl sám.

Závěr

VOZIDLO JSEM NEOPRAVOVAL

Zákazník chtěl ušetřit, ale netušil, že dodavatelé náhradních dílů prodávají totálně nefunkční jak katalyzátory, tak filtry částic (propouštějí 37,5 % sazí) a ještě k tomu s obráceně označenými trubičkami vedení pro monitorování diferenčního tlaku.

Autoservis před námi nic neodzkoušel a dal ruce pryč od reklamace, protože si zákazník přinesl náhradní díl sám odjinud. Další chybou byla výměna snímače diferenčního tlaku, který servis také vyměnil zbytečně, protože původní je zcela v pořádku.

Se zákazníkem domluvena zkouška zpětné montáže původního DPF, který se protisměrně vyčistí a vyzkouší se jeho katalyzátor. Výfuk totiž dlouhodobě zanesený sazemi není, takže třeba původnímu filtru nic není. Kdyby propouštějící a neregenerující filtr ve vozidel nechal, hrozilo by mu za čas i vážné poškození motoru přibývající naftou do oleje vlivem opakovaných intenzivních regenerací bez výsledku rozdílu tlaku před a po ní.

Obrázky, fotografie a soubory

Filtr částic je od výroby perforovaný (7618/1)

Každý druhý kanál v jednom směru a každý čtvrtý kanál v druhém směru jsou zcela průchozí (zkouška drátem) a filtr tedy cíleně jednou více než jednou třetinou (téměř průměr výfukové roury) propouští saze, takže se vlastně nikdy neucpe i když nebudou v ostatních kanálcích fungovat regenerace sazí. Kouřivost motoru měřená za filtrem je o řád vyšší než by byla s filtrem částic - DPF nefunkční (uvolňuje až 10.000 x více mikročástic do okolí než zdravý a funkční filtr).
Takovéto filtry generují v dynamických režimech všech zátěžových a otáčkových scénářů zcela jiné diferenční tlaky, než jsou vytvořeny v mapách řídící jednotky dle filtru originálního, těsného, neperforovaného, který saze nepropouští. Z odlišného chování může pramenit některá z uložených závad.

Oxidační katalyzátor (7618/2)

Od pohledu tři nedostatky. Uprostřed je díra, okolo které je kovový svitek nahuštěn (ucpává proudění právě uprostřed) díky nehezky vytvořené a amatérsky působící technologické díře, kterou proudí spaliny prostředkem bez doteku s katalytickou vrstvou..., kdyby tam ovšem nějaká byla, protože saze usazené na katalyzátoru ukazují, že tento vůbec nefunguje, jinak by se sazemi při startovací teplotě ca 250 - 300 °C drahé kovy reagovaly a saze by vysokou reakční teplotou spálily. Zde však zůstávají.

Neprofesionální a nefunkční (7618/3)

Celý náhradní díl vzbuzuje nedůvěru. Při pokusu o regeneraci se žádná teplota nevyvíjela.

Mystifikující označení výrobce filtru (7618/4)

Pokud zapojíte hadice dle žlutých značek, je to přesně obráceně. Dokonce průměry trubiček jsou přesně opačně.

Obrácená tendence signálu (7618/5)

Proměření diferenčního snímače:
shora dolů: referenční napájení; signál; kostra

Režim měření: Start a zvýšené otáčky

Namísto aby signál stoupal, klesá. Že by předchozí autoservis namontoval obráceně hadice?

Diferenční tlak po prohození hadic (7618/6)

Proměření diferenčního snímače po prohození hadic:
shora dolů: referenční napájení; signál; kostra

Režim měření: Start a zvýšené otáčky

Nyní je vidět, že diferenční tlak stoupá s otáčkami motoru. Hadice jsou ovšem nasazeny přesně obráceně, než nabádá jejich značení.

Kontrola účinnosti katalyzátoru (7618/7)

Statická servisní regenerace běžela asi 15 minut pak se přerušila s neúspěšným výsledkem.

V intervalech asi 5 minut jsem opakovaně přikládal papír ke koncovce výfuku (regenerace spuštěna, motor běží na 3000/ ot/min.) a teplota byla stále příliš nízká. Papír zůstal sněhobílí, ani trochu se nezbarvil, za výfukem skoro šlo udržet ruku: Katalyzátor nového náhradního dílu je nefunkční a díky němu nebudou probíhat regenerace. Zanese se sazemi a pak už bude propouštět saze jen průchozími kanálky.

Regenerace neprovedena - hlásí ECU (7618/8)

Po spadnutí otáček do volnoběhu byl vidět výsledek. Řídící jednotka vyhodnotila regeneraci jako neprovedenou. Teplota byla příliš nízká.

Kam s autem za opravou? (7618/10)

Minulý týden měl zákazník s mondeem špatnou zkušenost s autorizovaným servisem, přitáhli ho z Lipska, dál se cestou na dovolenou nedostal. Tenhle zákazník vsadil na neautorizovaný a filtr si koupil dokonce sám, aby ušetřil. Koupil si kus polského železa a hlíny za deset tisíc korun. Auto od té doby nejezdí také proto, opravna měnila díly podle chybového hlášení, ale nic neprověřovala.

První krok: LOG diferenciálního tlaku DPF (7618/11)

Při sešlápnutí pedálu akcelerace (plynulá stoupající linie uprostřed) se diferenční tlak naopak ztrácel, namísto aby rostl. Zde vzniklo první podezření (a správné) na prohozené hadice.

Po prohození hadic (7618/12)

Správně napojené hadice (na straně filtru) na diferenční snímač: Diferenční tlak při sešlápnutí plynu a stoupajících otáčkách stoupá.

Soubory ke stažení

  • pdf
    Podvody v náhradních dílech pro všechny značky (7618/9).pdf I Svět Motorů odhalil minulý týden stejný "fejk" jako je tomto vozidle.
    Stáhnout soubor

Komentáře (9)

Petr Šebesta
( 1 ) 26.07.2017 | 02:49:43

Škoda jen, že se toho p. Vaculík nechytil dříve - dával jsem mu na vědomí situaci s DPF na našem trhu, hned, jak jsem se přesvědčil o tom, že se u nás prodávají atrapy.
Nakonec jsem o tom napsal i zde cca dva roky zpět.
http://www.fcd.eu/forum.aspx?id=103867

Dnes jsem z hecu poptával DPF od jednoho dovozce - působivé :) zastaven prodej.

+1

Libor Fleischhans
( 2 ) 26.07.2017 | 07:44:44

Dobrý den pane Šebesto, pan Vaculík věděl, že jsme v únoru 2016 (tedy 3 měsíce po vás) podávali podnět na ČOI a ti, že to poslali na MDČR. Asi nechtěl kopat do mrtvoly, ale na MDČR buď roka půl spí (nám se doteď neozvali, přestože jim to ČOI doporučila), nebo jsou zkorumpovaní a zametají pod koberec, jinak si nedovedu představit, že nekonají.

Bohužel tím, že na to jak ČOI tak i MDČR roka půl kašlou, jsou jich na trhu tisíce a chovají se úplně stejně jako vymlácené filtry. Případů s problémy s vozidlem je více. Některá novější auta si to totiž bez přehrátí softwaru nenechají líbit a jejich kontrolní systém očekává, že se (diferenční) tlak ve výfuku po regeneraci změní, a pokud ne, zvýší frekvenci a intenzitu regenerací, následkem čehož se kontaminuje olej. Pokud vystoupá nad kritickou hranici a vůz nemá (jako např. Mercedes) elektronickou kontrolu vyšší hladiny než je přípustno, pak hrozí motoru vážné poškození a za jízdy je to i ohrožení posádky (havárie/požár).

Co je s podivem, že jich jsou prodaných tisíce a na SME/STK všechno vychází OK, tak kde je problém? Nekoukají do výfuku a neporovnávají kouřivost s auty s DPF v pořádku? Jak to, že ta auta na SME vycházejí?

Dovolím si ještě poznámku: Jestli je pravda, že při nefunkčním filtru, kde jinak mají saze bezpečně shořet, se saze dostávají do celého výfuku a pak kat začne topit na 700 °C, pak je nebezpečí, že nashromážděné saze mohou ve výfuku při takové regeneraci mimo filtr chytit a hořet nekontrolovaně ve výfuku kdekoliv, kde již nejsou tepelné štíty ke karoserii a vůz může začít hořet.

Jinak bych byl rád, kdyby se mi ozvali všichni, kdo s takovými filtry přišel do styku a měl podobné problémy s vozidlem. Případů mám více, ale potřeboval bych ještě pár, aby se dala provést analýza nejčastějších problémů a varovat lidi před těmito fejky. Děkuji moc! A zdravím!

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Petr Šebesta
( 3 ) 26.07.2017 | 08:44:20

Dobrý den, máte pravdu, že je jich na trhu hodně - docela často se s nimi setkávám. S některými auty i fungují bez chybových kódu. Ovšem kouřivost se pohybuje většinou do 0.5 což mají ve většině případu tyto starší vozidla na štítku.
Už jsem o tom jednou psal - jak to udělat, že "neprojde emisemi". Výsledek měření nezvrátíte - černý prst od sazí není měření, výfukový systém je těsný neporušený a i v případě nenačtených všech Readiness se šlápne 4x a vozidla ve většině případu plní.

Mimo jiné VW group už to má vyřešené :):):) http://www.car-diagnostik.cz/readiness-kody-emise/ trvají na nich tak je mají :):):)

To, že saze začnou hořet v celém výfukovém systému - mám potvrzeno z vlastní zkušenosti při spuštění regenerace na místě.

A proč to funguje, už vím také - jednotka by chtěla regenerovat, ale dosáhnout teploty výfukových plynů kolem 200st se moc nedaří(zahájení dostřiků nafty), jelikož výfukové plyny vcelku volně prochází. V zimě se vyskytuje daleko méně případu než za parného počasí.
Snímače dif tlaku ukazují většinou hodnoty něco kolem 0 v některých případech i podtlak ve výfuku. Prostě ty hodnoty nějak pentlují. Když se náhodně spustí regenerace - tak ji jednotka většinou nějak vyhodnotí - jelikož je zblblá ze snímače dif. tlaku - přesně jak popisujete v tomto případu. Buď to rozsvítí kontrolku, ale auto nepadne do nouzáku, jelikož to většinou jednotka vyhodnotí jako netěsný výfukový systém. Nintendem z aliexpresu a mobilním telefonem - znalci tomu říkají diagnostika, se ta kontrolka prostě zhasne a jede se dál. Většinou to vydrží bez chyb kolem 2000 až 3000 km ZÁZRAK :)
Chování se liší značka od značky.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

Libor Fleischhans
( 4 ) 26.07.2017 | 09:33:53
  • pdf
    Nevyhovující protokol přes 50% štítkové kouřivosti
    Stáhnout soubor

Skoro ve všem máte pravdu, "ALE" vizuální kontrola (černý výfuk) by emisního mechanika měla nabádat k obezřetnosti! Z hodnoty kouřivosti, která je ca dvacetkrát (o 2.000%) vyšší než obvyklá, lze vydedukovat netěsnost (možnosti: prasklina, vývrt, fejk, DPF chybí docela) a následuje hlubší zkoumání, mimo proces "Měření emisí". Tedy diagnostika problému.

Máte pravdu, že "černý prst" není měření, ale je to vykřičník, že se tady "něco" děje. Nebo pro vás, jako zkušeného profíka ne?? Pokud by emisní mechanik přistupoval ke své práci odpovědně (a kdo jiný už by měl zde odvést svou práci odpovědněji než on), měl by vozidlo v kroku vizuální kontroly vyhodnotit jako nevyhovující s poznámkou, že kouřivost je na vozidlo s filtrem neobvykle vysoká.

I Evropská směrnice popisuje "vizuální kontrolu" jako kontrolu s využitím nejen "očí a prstu", ale ostatních běžných mechanických či elektronických prostředků k prozkoumání stavu". Což měření o řád vyšší hodnoty je a v Rakousku to přesně tak dělají. Tam jsou výsledky ukládány taky do CIS a pokud mezi samými hodnotami 0,00, 0,01 max. 0,03 svítí v jednom řádku u toho samého typu vozidla hodnota 0,3 [m-1], pak tam vyrazí kontrolní inspekce a nechá si auto zákazníka přistavit ke zkoumání.

Je pravdou, že metodika, pokud je naprogramována tak, jak ji Ministerstvo do přístrojů naprogramovalo (my jsme to chtěli jinak), vyhodnotí takové vozidlo nezvratně jako vyhovující a nejde s tím nic dělat, přestože filtr propouští 37,5 % průchozích kanálků. Metá tak do ovzduší stotisíckrát až milionkrát více částic než těsný (neperforovaný) filtr. Tyto filtry se totiž nazývají "Wall Flow Filter", tedy "Plyny procházející porézní stěnou", což v tomto případě nikoliv, protože je zde 37,5 % bypassových obtoků. Filtr sice není prasklý ani provrtaný ani odstraněný, ale vyrobený jako podvodný nefunkční a nebezpečný fejk. Kdo jiný než emisní stanice by měla takové emisní hrůzy odhalovat?

A nyní perlička nakonec. Takovéhle fejky jsou vesměs řešením pro auta, kterým motory ve špatném stavu hulí tak, že mají mnohokrát vyšší produkci (i viditelných velkých) sazí než zdravý motor BEZ filtru a obtěžují své okolí a jsou skutečně hrozbou pro zdraví všech, kdo jedou za ním, ne s ním nebo před ním, nebo kdo chodí pěšky okolo. Ne pro něj, kdo jede v tom autě. Tomu to je jedno. A tím se dostáváme k jádru pudla. Pokud k SME u STK přijede ten, kdo se dovozem aut živí a je u stanice kontroly třikrát do týdne a má tam známé, protáhnou se tyhle hulící zmetky přesně podle vaší i ministerské ideologie SME tak, aby byl protokol vyhovující. A to je to, co mi na té filosofii Ministerstva vadí.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0

Libor Fleischhans
( 5 ) 26.07.2017 | 09:39:06

Jen oprava: Na protokolu je napsána omylem vyšší štítková hodnota 0,6 [m-1] ve skutečnosti je to 0,51 [m-1]. Jen má nepozornost. Nejedná se o oficiální měření, jen příklad.

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+0

Petr Šebesta
( 6 ) 26.07.2017 | 10:35:55

Ale pane Fleischhans to není má ideologie - má ideologie je montovat nové DPF nebo opravit auto tak, aby bylo funkční a nehulilo.Pokud budu mít čas vložím sem zítra případ MB Vito s prodlouženou zárukou u MB - Až zítra demontuji DPF (mám objednané ori. nové) tak se na to těším . Při první opravě ho proplachovali, při druhé vyměnili vše co je na něm přidělané a údajně vypalovali. Auto se dle snímače dif. tlaku tváří jako kdyby bylo DPF provrtané. Kontrolka svítí auto bezchybně jede - výfuk jak bota.
Vůči zákazníkům by jsme měli postupovat dle dat a měření - tak jak nám stanoví zákon, vyhláška, a věstníky dopravy. Po právní stránce mu můžu povídat co chci. Já se mohu jen domnívat - hodnotu na štítku splní, pro vyhodnocení nesmím u systému s OBD použít neschválenou diagnostiku (ori výrobce)- z mašiny mi vyleze vyhovující protokol.Jasně já dokáži zákazníkovy, že tam má fejk nebo, že je DPF provrtán - co mi to bude platné. S tím abych sundal DPF musí zákazník souhlasit a také by to musel zaplatit ???? Dává vám to logiku. Prostě vše je blbě nalinkováno a víceméně nařízeno.
Můj názor je, že pokud naměřím hodnotu předepsanou na štítku a neshledám zásah do emisního systému vozidla - tak to auto musí být vyhovující. Jak vidíte z přílohy, ani readness nejsou žádným problémem. (mohu to zase zjistit porovnáním mapy motoru) ono všechno lze, ale za jakých podmínek.
Až vzniknou ty vaše vysněné malé STK bude to ještě horší, mám k tomu mnoho argumentů - s kontrol bude větší prádelna než je doposud. Když někdy píšete o Německu, Švýcarsku, Rakousku, tak je to jako kdybych četl Rychlé šípy. O tom zbytku Evropy raději pomlčím. je to všude stejné. Proti tomu co vyvádí ty největší renomované automobilky - je těch našich pár DPF v porovnání s EU jen rybkou v moři. Jsem o tom přesvědčen. Vždyť se podívejte na toho Ťoka? Nebudou náhodou volby?

Toto je odpověď na komentář ( 5 )
+0

Libor Fleischhans
( 7 ) 26.07.2017 | 11:36:29

Máte pravdu. Ale Rychlé šípy... Nevím v Německu se každý rok domontovává desetitisíce DPF, v ČR se bourají ven.

Tohle jsem dnes napsal e-mailem Ministerstvu:

"Ze strany našich členů asociace přibývá případů, kdy "strojové vyhodnocení" emisního přístroje vyhodnotí vozidlo jako vyhovující, přestože v pořádku není a poškozuje životní prostředí výskytem mikročástic sto až tisícinásobně vyšším, než kdyby bylo v pořádku.

Proto můj dotaz a na vozidlo přistavené k SME:
Vizuální prohlídka ukazuje u vozidla s filtrem částic ("Wall Flow" filter) černý výfuk od sazí.
Readiness Code všechny načteny 000000000
Stav paměti závad = BEZ ZÁVAD
Provádí se jedna akcelerace s výsledkem 0,23 [m-1] (na štítku vozidla je korigovaný součinitel absorpce světla 0,51 [m-1]
Černý výfuk a vyšší hodnota kouřivosti o 2000 % (jinak kouří tato vozidla s filtrem v pořádku naprosto běžně jen 0,01 [m-1]) zvýšily ostražitost emisního mechanika a ten prozkoumal stav filtru částic s výsledkem "netěsného filtru" s netěsností vyšší než 35% kanálků průchozích.

Jelikož demontáž a vizuální kontrola stavu filtru byla dobrovolná a dle metodiky ji nemusí provádět žádný emisní mechanik, ptám se, zda je strojové vyhodnocování jako "VYHOVUJÍCÍ" v souladu s metodikou, nebo zda jako argumenty stačí, že je černý výfuk a že kouřivost je dvacetinásobně vyšší než je obvyklé. Štítková hodnota, jak všichni víme, byla stanovena pro měření kouřivosti u vozidel, u kterých ještě nebyly vůbec známy filtry částic, které čistí výfukové plyny od mikročástic z ca 97%.

Mimochodem se jedná o typově stejné filtry částic, na které Vám na náš podnět ČOI předala Česká obchodní Inspekce v únoru roku 2016 veškeré podklady svědčící o masovou a dlouhodobou distribuci na našem trhu zboží, které je pro své okolí nebezpečné. Jsou jich za necelé dva roky prodány a namontovány na česká vozidla tisíce a žádná z emisních kontrol zatím tyto podvody nehlásí, pokud je mi tedy známo.

Pokud tedy filtry s 37% zcela průchozích kanálků vyhodnocují SME již půl roku jako vyhovující, pak je nově praktikovaná emisní kontrola ve svém průběhu znepokojivě nedostatečná.

My máme nyní takové vozidlo k dispozici a zde jsou detaily: http://www.fcd.eu/story.aspx?id=7618

V Rakousku je taková zkouška na jejím konci zvrácena emisním technikem v NEVYHOVUJÍCÍ s udáním důvodu "Prokazatelně netěsný filtr částic - černý výfuk, kouřivost opakovaně dvacetinásobně vyšší než je obvyklé)". a vozidlo jde na opravu.

Dovoluji si konstatovat, že v rámci vizuální kontroly si po zjištění černé koncovky od sazí může emisní mechanik provést přímé měření kouřivosti mimo oficiální emisní test (každý ze schvalovaných přístrojů tuto možnost má), a hned vizuální zkoušku na začátku emisní procedury ručně nastavit jako "NEVYHOVUJÍCÍ". Změna metodiky by tedy nebyla až tak nutná (jako nebyla nutná ani v Rakousku). Zavedením CIS SME budete mít stejně přehled, jak která auta kouří a v jakých hodnotách.

Děkuji za zpětnou vazbu, jaké je aktuální oficiální stanovisko Ministerstva dopravy k této problematice

S přáním hezkého dne, ...

Uvidíme, kdy a jak bude MDČR reagovat.

Toto je odpověď na komentář ( 6 )
+1

Petr Šebesta
( 8 ) 26.07.2017 | 12:10:38

To je krásně srozumitelně a logicky napsané - dle mého názoru však na to neodpoví, jelikož by museli předělat zákon a vyhlášku.
Takovou změnu nejspíše věstník nepojme. Domnívám se, že snad nelze napsat do věstníku - vozidla s DPF musí mít hodnoty do .....jelikož je to obvyklé i přes to, že na štítku výrobce je hodnota 0,5.
Měření emisí, jak již z názvu vyplývá je o měření a o podmínkách, které jsou uvedené v zákoně, vyhlášce a věstníku. Doposud se tam nepíše něco o hodnotách obvyklých nebo o výfuku znečištěném sazemi.
Myslím, že názor na problematiku i diagnostiku máme totožný (je to jedna z mála věcí na které se shodneme) legislativně, jsme ovšem v neustálém rozporu. Vy tvrdíte jak by jste to chtěl, já tvrdím jak jsem to pochopil ze zákoných norem.

Toto je odpověď na komentář ( 7 )
+0

Libor Fleischhans
( 9 ) 26.07.2017 | 12:21:46

Zcela souhlasím. Zákon by se však měnit velmi pravděpodobně nemusel. Při vizuální kontrole by se dalo věstníkem určit zpřesnění, jak by měl při pojatém podezření (černý výfuk) emisní mechanik postupovat. Vždyť z praxe je dostatečně průkazné (a CIS tuto funkci může mít, byl jsem minulý týden u programátorů AutoCont na školení jak CIS SME funguje a mám jej nainstalován), že část vozidel s filtry, co je mají v pořádku, jsou ve velice úzkém pásmu "setin" hodnoty absorpce, nikoliv v řádech desetin (naše statistika Advanpure.cz). V těch zákonných věcech vás ale vůbec zásadně nerozporuji, to máte pravdu. Dva právníci by na to ale měli tři názory, jak je to děravě a přitom složitě napsané.

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+1