Problematické zimní starty? Ukážeme jak provést komplexní diagnostiku!

17.11.2019 22:09 • aktualizováno 19.11.2019 21:16
blog
Blog image
12065×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2021 2022

Tak jako jsme Vás před rokem informovali o špatných studených startech obzvláště dieselů, začínají se i letos množit klasické dotazy na správný diagnostický postup při špatných studených startech na vozidlech různých značek, kterému věnujeme tento blogový článek.

!POZOR! NIKDY nepomáhat zimním startům přitankováním trochy benzínu! Diesely jsou dnes vybaveny "oxidačními katalyzátory" a filtry částic. A protože diesely pracují se značným přebytkem vzduchu a při regeneracích dochází k dostřikům palivových dávek do výfuku, podíly benzínu v naftě by mohly významně termicky poškodit jak katalyzátor tak filtr částic. Krom toho pro moderní Common raily je benzín bez mazacích schopností v naftě vrahem vysokotlekých čerpadel.

Je jedno, jaké vozidlo máte před sebou. Vždy potřebujete s ohledem na motorový systém zkontrolovat hlavně ty nejdůležitější “životní funkce”, jakési “fyzické předpoklady” ke snadnému startu, bez kterých se žádný dieselový motor (obzvláště v zimě) neobejde.

Při problémech s obtížným startováním motoru měříme za současné snahy motor startérem nastartovat toto:

Palivový systém

Přítomnost paliva v nádrži nestačí. Palivová cesta musí být volná, bez překážek a průtokových odporů. U dieselů, co nemají dopravní čerpadlo paliva z nádrže k motoru, je situace ještě kritičtější. Odporem v průtoku může být třeba palivový filtr, který dlouho neměněný, bude za zimních měsíců klást průtoku nafty násobně vyšší odpor, protože nafta s klesající teplotou tuhne a v zimě se zde shlukují i vločky parafínů. Pak to, co v létě chodilo bez problémů, v zimě nefunguje a nafta ve vedení “stojí” nebo se "trhá" (vnikají plynové bubliny). Pokud se tedy má filtr v pravidelných intervalech měnit, pak je pro výměnu právě ten nejlepší moment těsně před zimou.

Vstřikování paliva (common rail, injektory)

Ani pokud se filtrovaná nafta dostane z nádrže až sem, není vyhráno. Injektory totiž mohou vstřikovat do motoru méně paliva a to hned z několika různých důvodů. To že budou vstřiky opotřebené nebo defektní ponechme stranou, ale ani injektor v nejlepší kondici nemusí vstřikovat požadované množství, když bude znečištěný nebo opotřebený měřič množství nasávaného vzduchu (lidově “váha vzduchu”), nebo když bude defektní snímač teploty paliva (nafty), který zajišťuje, že když je palivo studené (viskóznější), otevře řídící jednotka injektor při startu na daleko delší dobu, než když je palivo teplé. Motor je při takové docela nenápadné a zákeřné závadě nutné startovat opakovaně několikrát, než je ochotný naskočit a nezhasnout.

Komprese ve válcích

Vznětové motory pracují na principu ohřátí vzduchu tím, že je jeho nasátý objem rychle stlačen na tak vysoký tlak, že se vzduch ohřeje natolik, že se rozprášená nafta vstříknutá do spalovacího prostoru nad píst, bez cizího zdroje zažehnutí, sama vznítí. Jediné, co kompresní teplotě pomáhá je žhavení (viz další odstavec), které by mělo být před zimním studeným startem motoru již předem aktivováno. Je-li komprese nedostatečná (např. opotřebení válců vysokým proběhem kilometrů), palivo "nerozprášené" či nafta “letní”, nebo nefunguje-li žhavení, ochota motoru naskočit v zimě klesne i natolik, že nastartovat bude i nemožné.

Rychlost startovacích otáček (výkon baterie)

Rychlost startovacích otáček je u dieselů prioritou č. 1, protože právě rychlost otáčení klikového hřídele má bezprostřední vliv na dosažení teploty, při které se nafta dokáže vznítit. Stlačuje-li píst vzduchovou náplň příliš pomalu, nevybuduje se potřebná teplota a start se nekoná, neboť "vzplanutí" je za nižší teploty obtížné. Proto je zejména před zimou záhodno, nechat si zkontrolovat nejen stav akumulátoru, ale i hodnotu startovacích otáček a proudu startéru, protože mnohdy ani nejlepší nová baterie nedokáže točit se startérem, který má již větší vůle v pouzdrech vřetena a pastorek nabíhá pod jiným úhlem do věnce setrvačníku, čímž sám klade odpor síle elektromotoru a maří tím energii, ze které na pohánění motoru přes ozubený převod moc nezbyde. 

Žhavení

Motory s filtrem částic žhaví i v parném létě, takže dobrá kondice celého systému žhavení je nepostradatelná nejen pro zimní start, ale i pro zamezení vyšší tvorby sazí při a po studeném startu motoru a v celé ohřevné fázi a tím i nadměrnému a nežádoucímu zanášení filtru částic. Žhavení je nejlépe analyzovat osciloskopem, aby se odhalila pravá příčina a ne jen důsledek nedostatečně nažhavených svíček. 

Závěrem obecně a logicky

Mnoho motoristů vidí podobné rady před zimou paušálně a spíš jako reklamu na prodej všeho, co otálí na skladě a právě před zimou je nejlepší příležitost to všechno prodat. O to je pak větší nemilé překvapení, když si třeba zákaznice koupí v dobré víře novou autobaterii a v prvních mrazech znovu nenastartuje.

FCD servisy to dělají jinak. Komplexní zmapování všech sledovaných oblastí se nazývá MULTITEST. Používají k tomu paměťový osciloskop. "Zkracujeme tím dobu "zimní kontroly” až 20x a obsáhneme přitom úplně všechno!" To co se klasickými testy zjišťuje půl dne, zprostředkuje Multitest do deseti až dvaceti minut a to s konkrétní představou o stavu všeho potřebného k úspěšnému studenému startu.

Nechcete-li vyhodit peníze za novou baterii, když ta vaše je ještě v dobré kondici, a naopak chcete zjistit, co by vaši mobilitu mohlo v zimě ohrozit, třeba pak s následným vyměňováním drahých dílů stylem pokus/omyl, nechte si provést Multitest zaměřený na zimní přípravu. U “benzínů” je vše daleko snazší, ale štěstí přeje připraveným a před zimou zevrubně zkontrolovaným.

Aby Váš zákazník nedopadl stejně jako majitelka Škoda Rapid, kterou celou zimu trápili špatné starty a zbytečně si nechala měnit žhavící svíčky (https://www.fcd.eu/blog/post/1979), doporučujeme postupovat dle následujících článků z FCD Akademie.

Jak a co vše je možné ověřit  geniálně jednoduchým Multitestem, popisujeme spolu s lokalizačními metodami specifických problémů v níže uvedeném článku, do kterého můžete nahlédnout zdarma po dobu 14 dnů. Najdete zde postupy vč.videí, které Vás provedou tím jak testy převést do praxe. Po uplynutí tohoto období bude už vše zpět přístupné jen komunitě předplatitelů FCD.eu.

Děkujeme za Váš čas a mnohým i za jejich přízeň. Přejeme příjemnou zimu bez špatných startů!

Váš FCD team


Obrázky, fotografie a soubory (5)

Kompletní informace na toto téma

a mnoho dalších informací najdete pod odkazy níže.

Vyzkoušejte si nás nezávazně na 14 dní zdarma.

Vyzkoušet 14 dní zdarma

Související příspěvky

Komentáře (0)