VW řídící jednotka žhavení sama nepozná, že žhavení nežhaví

11.01.2019 13:48 • aktualizováno 06.05.2019 20:36
blog OBD
Blog image
7314×
1
2 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1979 2023

Vlastní diagnostice vozidla přerůstá vybavenost elektronikou přes hlavu. Zatímco dříve obsluhovalo žhavící svíčky žhavicí relé za pár stovek, dnes je to "inteligentní řídící jednotka" za pár tisíc.

"Když už je inteligentní,"..pomyslel by si člověk, "tak to na sebe asi prozradí i to že vůbec nežhaví." Omyl! To že nežhaví ani jedna ze žhavících svíček, diagnostika vůbec nezjistí. Inteligenci rozpoznávání závad u ní u VW programoval asi někdo v pátek odpoledne nebo jednoduše nevěděl co dělá.

Ani když auto celé minuty nestartuje, neobjeví se ani jedno chybové hlášení o nefukčním žhavení. A pak, jako vrchol blamáže, rozsvítí se varovná kontrolka motoru a uloží se závada "Tlak paliva příliš nízký".

Deset z devíti mechaniků :-) půjde po nízkém tlaku paliva. Předem říkám zbytečně. Tlak byl nízký z důvodu naprosto vyčerpané baterky z marných startů v mrazu (informace ve Freeze Frame - okolnostní podmínky při uložení závady).

"Podívám se na žhavení", vyřkne spontánně mechanik ve spojitosti s výpovědí zákaznice, že obtížně startuje po delší odstávce při chladnějším počasí. Na tváři zákaznice to vyvolá uspokojení: "Konečně někdo, kdo asi ví co dělá..." (Poznámka redakce: Omyl, tenhle mechanik neví co dělá, respektive to dělá podle svých starých - špatných zvyků..).
Mechanik zkouší jednotlivé žhaviče napřímo a u jednoho nalézá mírně snížený výkon. "Vyměním všechny, ostatní budou jistě už načaté." Zákaznice souhlasí. Koupil žhaviče renomované značky.

Zákaznice zaplatí za výměnu 4 nových žhavičů a odjíždí. Druhý den ráno opět vůbec nenastartuje. Jediné chybové hlášení ukazuje opět "Nízký tlak v railu". Je to opět blamáž, protože baterka je opět vyčerpaná patnácti desetisekundovými starty.

Zákaznice se dozví o FCD a přiváží auto. "Už nevím kam bych to dala, protože se celou zimu trápím se strašně dlouhým startováním. Někdy ani neodjedu."

Auto v teple garáže nastartuje vzorově. Připojujeme vše, co se připojit dá. Sledujeme oba tlaky paliva (vysoký a nízký-dopravní), sledujeme kompresi, rychlost startovacích otáček, startovací injektované množství a nakonec i žhavení. Ze záznamu vyplývá, že za mrazivých startů vše funguje jak má, jen žhavení nefunguje vůbec...


Obrázky, fotografie a soubory (3)

Řídící jednotka žhavení od VW moc rozumu nepobrala... (1979/1)

Stojí přes dva a půl tisíce korun a je prakticky hloupější než staré původní relé žhavení. Když vypoví službu, majitel auta nic neví a autoservisy, kterých mechanici dnes pracují z 80% s pamětí závad, se to nedozví taky. V paměti závad řídící jednotky motoru po dvou minutách marného startování v mrazu není "o žhavení" ani čárka! O co horší, když se startuje déle, objevuje se hláška "Tlak paliva v railu příliš nízký", která však pochází z únavy baterky...

Mínus sedm, v noci - 11 °C - auto vymrzlo a čeká ho start… (1979/2)

Jeden pokus s měřením a je jasno. Žhavení je totálně nefunkční. V paměti závad není ani po šesti dlouhých startech jediná zmínka o kompletně nefungujícím žhavení! Žhavicí svíčky, přestože jsou všechny úplně nové (měnil předchozí servis), nežhaví ani na jednom válci. Nešvarem je, že 90 % mechaniků je zvyklých žhavicí svíčky zkoušet napřímo, tedy nesprávně a pak zákazník platí za něco, co mechanik ani neuvedl do provozu. Jak se žhavicí systém zkouší, popisujeme zevrubně v akademii FCD.

Studený motor bez předžhavení nestartuje optimálně (1979/3)

Pokud je vozidlo vybaveno filtrem částic, uvádí se žhavicí svíčky do činnosti i v parném létě a po každém studeném startu. Tedy nejen v zimě! Je to účinné opatření k omezení tvorby sazí, která je nejvyšší právě po každém studeném startu a následné jízdě. Saze vzniklé nefunkčností žhavení pak devastují motor častými regeneracemi, které si opět vynutí zbytečně vyšší tlak ve filtru částic.

Kompletní informace na toto téma

a mnoho dalších informací najdete pod odkazy níže.

Vyzkoušejte si nás nezávazně na 14 dní zdarma.

Vyzkoušet 14 dní zdarma

Související příspěvky

Komentáře (1)

Profile image
Juraj Šišovský (1) 06.05.2019 | 20:36:01

Niekedy je to také zložité ako napríklad tento prípad https://www.fcd.eu/story/index/8205 dosť som sa natrápil ale ostatní mechanici vymieňali

0
0