7 opraven a dva roky neúspěšných pokusů o opravu

19.06.2024 14:19 • aktualizováno 02.08.2024 16:57
blog TEXVIK
Blog image
986×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2137 2138 2142

Kdyby nebylo téhle specifické závady, asi bychom tuhle možnost diagnostiky teď neodhalili. V živých hodnotách si Mercedes 220 d nestěžoval na slabší výkon válce č. 3 (korekční dávky paliva pro rovnoměrný volnoběh), leč z pohledu nasávaného vzduchu ovlivňoval právě 3. válec chod motoru natolik, že okamžitě po rozjetí vozidla přepnula řídící jednotka motoru do nouzového režimu. Auto nemělo výkon a bylo s ním nebezpečné předjet i autoškolu.

Když motor dle logu saje málo vzduchu, každému automechanikovi se hned vyjeví jako nejpravděpodobnější příčina "snímač nasávaného vzduchu" nebo "ventil zpětného vedení spalin".

Pokud si ale pozornější oko automechanika všimne vysoké hodnoty Lambda, zjistí, že to nadměrné proudění zpětně vedených spalin být nemůže, i když se takové chybové hlášení někdy v paměti závad objeví!

Výměnou snímače nasávaného vzduchu jednou z předešlých opraven chyba opravena nebyla, stav byl stále jako před opravou. Ani v obou EGR systémech (vysokotlaký/nízkotlaký) se nenašly žádné anomálie.

Stěžejní indicií byl postřeh, že motor ve volnoběhu duní víc, než bývá u Mercedesů s tímto motorem zvykem. A jelikož zvuk není nic jiného než tlakové vlny, chtěli jsme si poprvé vyzkoušet, jak takové zvukové vlny (dunění ze sání) vypadají na osciloskopu. Využili jsme k tomu snímač tlaku v sání, který je v sání umístěn nedaleko sacích ventilů. 

Když už jsme zjistili, že na 3. válci je tlaková vlna při střihu ventilů skutečně daleko menší než na ostatních, chtěli jsme zjistit, zda se tlaková anomálie válce č. 3 také propisuje do signálu snímače množství nasávaného vzduchu. Vzduch je přece nosičem tlakových vln a snímač by to mohl zaregistrovat.
To se skutečně povedlo a protože se tlakové vlny šíří trychlostí zvuku, zaregistruje snímač průtoku vzduchu ten vadný válec se zpožděním necelých 3 milisekund.

Nyní je jasné, proč si řídící jednotka stále dokola stěžovala va "vadný snímač množství nasávaného vzduchu", ale hlášení měl designér vlastní diagnostiky Mercedesu koncipovat dle našeho názoru ne tak konkrétně. My z FCD Garáže bychom volili toto chybové hlášení: "Měřené množství vzduchu je nerelevantně nízké." K tomu by se měl objevit v Mercedes příručce návod, jak dál: Třeba "Věnujte pozornost hodnotě Lambda v souvislosti v množstvím paliva nebo zpětně vedených spalin a všech komponent po cestě vzduchu, např. ventilové rozvody, sací i výfukové potrubí na jeho průchodnost včetně klapek."

Toto je bezplatný výukový materiál pro začátečníky s logickou diagnostikou. Pokud chcete přidávat své vlastní komentáře, musíte se alespoň zaregistrovat zde: Bezplatná registrace FCD.eu Pokud se stanete dokonce platícím registrovaným čtenářem, můžete tato témata studovat do hloubky v naší akademii.


Obrázky, fotografie a soubory (4)

Komentáře (0)