Hlavní úlohou emisních přístrojů je diagnostika

17.04.2023 18:35 • aktualizováno 18.03.2023 06:59
blog emise
Blog image
1305×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2107 2110

Zákonem předepsané "Měření emisí" u STK je jen asi 10 % toho, co emisní přístroje dovedou. Zatímco měření zastaralým kouřoměrem má mnoho nevýhod, použije-li se na koncovce výfuku, odvede perfektní práci při měření syrových emisí dieselů s DPF.
Analyzátory výfukových plynů, určené původně jen pro zážehové motory a doplněné o senzor pro měření složky oxidu dusnatého (NO), využíváme k diagnostice spalin dieselů za účelem diagnostiky bohatosati směsi a účinnosti zpětného vedení spalin.

Kouřoměr na STK je na koncovce výfuku k ničemu

Metoda měření kouřivosti "volnou akcelerací" je velmi sporná. Prvně, pochází z dieslového pravěku a pak je to velmi nepodařená alternativa jen pro staré motory, ale ne pro celá auta. Proč?

  • Kouřoměr měří jen "viditelné", velké saze, ale pro zdraví nebezpečnější mikrosaze nedetekuje.
  • Na koncovce výfuku nelze měřit "čistou" kouřivost motoru, protože při volné akceleraci se ve výfuku zvíří v celé jeho délce dlouhodobě usazované saze, které se uvolní extrémním prouděním spalin (max otáčky), ke kterému v provozu normálně nedochází
  • Hodnota kouřivosti dosažené zkouškou metodou volné akcelerace je značně diskutabilní a velmi snadno ovlivnitelná, takže ji lze jednoduše stlačit praktickou manipulací na hodnotu poloviční nebo dokonce ještě nižší.

Kouřoměr dokáže měřit syrové emise u vozidel s DPF

Naopak při měření kouřivosti na přívodní hadici ke snímači diferenčního tlaku před DPF dosahujeme poměrně přesných a hlavně opakpovatelných hodnot, na jejichž zákůladě se nechá bezdemontážně rozpoznat, zda díky možné vysoké syrové kouřivosti motoru nedochází k vyššímu stupni zanášení filtru částic.

Analyzátor výfukových plynů boduje na obou typech motorů

Analyzátor výfukových plynů hlídá celkem 5 parametrů:

  1. CO
  2. HC
  3. CO2
  4. O2
  5. NO
  6. ... a počítá směšovací poměr směsi vyjádřený číslem Lambda

Zatímco u dieselů se diagnostika plynů soustředí kromě čísla Lambda na dvě složky (NO a O2), u zážehových motorů jsou to plyny všechny.

Analyzátor výfukových plynů lze používat i pro kontinuální měření plynů na koncovce výfuku za pomoci chladiče plynů a odlučovače kondenzátu.


Obrázky, fotografie a soubory (3)

Komentáře (0)