C4 Picasso - Přístrojovka varuje před zacpaným DPF i když je prázdný

31.07.2019 17:13 • aktualizováno 02.08.2019 16:59
blog LOG
Blog image
11667×
0
0 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2011 2014

Jedná se o Citroen C4 Picasso 1,6 HDI r.v. 2012, 1. majitel. Nyní najeto cca 185.000 km.

Zkrácený text:

V červenci 2018 (164.000 km) hláška "o přetížení filtru pevných částic" chyba P1490. Provedena diagnostika autorizovaný servis - neshledána žádná závada. Hláška opět po čase vyskočila. Na zkoušku namontován jiný FAP i s ním hláška vyskočila. Někdy se hláška neobjevila třeba za 2000, 500 km někdy však už po 100 km!

Září 2018 (170.000 km) P1490 s rozsvícenou kontrolkou SERVICE se objevovalo dost často. Vozidlo předáno do autorizovaného servisu a zde sdělili, že přední stěna FAP je zabetonovaná i když tlaky dobré a zanesení FAP 23%?! Doporučena výměna filtru částic FAP. majitel se s nimi dohadoval, že další údaje říkají, že FAP zanesený není. Přesto namontován nový originál. Po cca 2.000 km znovu vyskočilo opět chybové hlášení P1490. Tedy reklamováno neodstranění závady. Provedena kontrola vstřiků část vyměněna, výměna žhavící svíčky, vyměněno aditivum. V lednu 2019 provedena přeinstalace SW a klid do června 2019 na stavu 183.000 km. V červnu opět hláška P1490 přetížení FAP filtru.

Autorizovaný servis: "Hláška tam je, ale jinak je vozidlo OK a nemáme tam co řešit!"

Dalšího autorizovaný servis: Zde řekli totéž, že informativní hlášení vyskakuje, ale jinak všechny hodnoty v pořádku. Nejsou schopni určit přesnou příčinu nebo díl který je špatný. Že nějaký díl bude načatý, ale neví který. Mám jezdit a až to "odejde" tak budou vědět, který díl to je.

Nejezdím pouze krátké trasy, takže myslím že prostor pro regeneraci tam je. Poslední diagnostiku přikládám jako přílohy (FCD: pouze statické textové výpisy o posledních regeneracích a zanesení FAP, polohy EGR apod.). Toto řešení se mi nelíbilo a proto jsem našel Vaši firmu a obracím se na Vás s velkou prosbou o provedení diagnostiky a dohledání příčiny a její odstranění.

Mám to k Vám cca 300 km, ale chci to mít OK. 14.8. jedu do Chorvatska tak potřebuji autu věřit. Ta kontrolka servisu s tou chybou mně znervózňují a nechci auto nějak víc poškodit. Chci to jednou pro vždy vyřešit a najít příčinu.

Toliko příběh. Tím, že tento případ, jsme dopředu vůbec naznali sledovali jste s námi tento příběh on-line na Facebooku FCD Servisy. Chtěli jsme demonstrovat, že se nemůžeme zmýlit a že rutinním postupem se k příčině dopracujeme. Věřili jsme na 100%, že se k ní dopracujeme a taky se tak stalo.

Proč dochází k problémům s filtry částic?

Filtr částic monitoruje snímač tlaku ve výfuku. Když hlásí "ucpaný" FAP (DPF), hlásí to právě tento snímač. Pak může být filtr opravdu ucpaný, nebo vadný on, tedy snímač sám, jeho dráty, řídící jednotka. Jiný důvod není.

"Ucpanost" DPF může mít důvod v chemii, co do ní někdo nacpal, v motoru, když kouří moc a často, nebo když praskl (to je ale jič koncovka od sazí).

Jak patrno z obrázků, zbavili jsme signál nežádoucích pulzací promítaných di signálu snímačem od firmy Hella. Ty tam na žádný pád nemají co dělat, navíc v takové intenzitě (až 70 mbar rozkmit !!!). 70 mbarů už je totiž přesně rozdíl mezi čistým a plně zaneseným filtrem! Může za ně diferenční snímač tlaku FAP filtru od fy Hella. Je to plagiát, nepovedenec nebo neshodný díl? Nikdo neví. Prodává se a jestli to hraje se SW auta dohromady nikdo z obchodníků nezkoumá. Faktem je, že náhradní díly v elektronice jsou velmi citlivá a ošemetná záležitost a nejeden méně zkušený elektronik nebo automechanik na takových špecích doslova shoří a prodělá kalhoty.
Jedno víme jistě, že motor tohoto Citroenu pracuje jak má, nekouří, katalyzátor též, stejně jako aditivum. Odpor kladený průtoku spalin je velmi nízký.

Majitel vytahuje z kapsy původní, údajně defektní snímač DELPHI...

Na zkoušku jej nasazujeme a zjišťujeme, že vůbec defektní nebyla že jej někdo vyměnil zbytečně. Funguje jak má. Nově namontovaný snímač se sice nehlásí jako defektní, ale defektní je, protože ukazuje vyšší tlak naž je pravda a a to o 50 až 80 mbar!!! Navíc snímač Hella kopíruje do signálu pro řídící jednotku pulzace a to je špatně. Hella je tedy neshodný díl, šmejd, co někdo schválil bez dostatečných zkoušek a prodává se v síti dál. Podobné šmejdy čekají v regálech na stovky dalších nešťastníků, co si je přijdou koupit a nasadí si do auta kurvítko, které se chová tak nenápadně, že svého majitele a opraváře, co nepracují s dynamickou analýzou, utrápí k smrti.


Obrázky, fotografie a soubory (14)

Majitel o vůz velmi pečuje... (2011/1)

Tohle varování skočí s písknutím jen na pár sekund... (2011/2)

Varování o přeplněném filtru částic se dle zákazníka objevuje sporadicky a nepravidelně, nejistý dojem má, že poslední dobou hláška přišla párkrát po odřazení směrem dolů. tento "nejasný dojem" byl však tím, čeho jsem se chytil a pokus "odřadit" se mi sakra vyplatil. Hlášku teď umím vyprovokovat doslova na přání a stačilo mi k tomu 69 km.

Taková velmi dobře výpovědischopná zkouška (2011/3)

U filtrů částic zvolím často ještě před zkušební jízdou tuhle krásnou zkoušku. V živých hodnotách zvolím jen jednu jedinou hodnotu, aby byla vzorkovací rychlost co nejrychlejší, a pozoruji diferenční snímač tlaku ve filtru ve volnoběhu, 1.500, 2.000, 2.500 a 3.000 ot./min. Zde mne překvapilo, že dole byl diferenční tlak v normálu, ale na 3000/min. dosáhl téměř dvojnásobku očekávané hodnoty. To mi začalo korespondovat s tím zmiňovaným "odřazením a tak jsem se na to těšil, že to zkusím. Druhým problémem, co mne znervózňoval, jsou viditelné zuby na linii diferenčního tlaku, což jistě znamená nežádoucí pulzace na snímači tlaku.

Tohle je naprosto zlatá zpráva! (2011/4)

Jestli se někdo hrabe v motoru potom, co si přečte, že mezi posledními regeneracemi je v průměru ujeto 688 km je u mně vůl. Kouřit téměř nemůže a pasivně musí umět regenerovat doslova skvěle. Ještě jsem regeneraci neviděl (to udělám zítra), ale předpovím, že půjde skvěle.

69 km za 1 hodinu 22 minut jízdy s LOG záznamem (2011/5)

Přesné vysvětlení je v archívu u případu, ale pokusím se vysvětlit zkráceně: "B"-éčkama jsou označené zvýšené teploty při "podřazení" a s ním spojeným vyšším zatížením při zvýšených otáčkách, při kterých na "A"-čkách je vidět, že saze hoří při tzv. pasivní regeneraci a zanesení rapidně ubývá, dokonce až k nule, přestože je od poslední regenerace ujeto už 421 km! Ta modrá křivka nahoře ukazuje to nejsledovanější, tedy diferenční tlak FAP. Body "F" značí pro řídící jednotku kriticky vysoké tlaky a při prvním e"F"-ku se právě dokáže rozsvítit hláška o přeplněném filtru, přestože za pár minut je zanesení na nule!

Tahle varovná kontrolka SERVICE svítí do první přestávky (2011/6)

Odtud ta zákazníkem avizovaná "sporadičnost" jednou za 10, pak za 500, jindy až za 2000 km, ale jelikož tuším problém "progresivního exponenciálního zvýšení odporu proudění filtrem částic, odřadil jsem ve 130 km/h ze 6-ky na 4. rychlostní stupeň a držel rychlost, nebo lehce přidával. Kontrolka se jako na povel rozsvítila, dle mého očekávání. Tak zítra pořídím další dokumentaci a bude hotovo. Na vině bude patrně samotný filtr částic. Všechny indicie tímto směrem vedou. Zatím všem fandům diagnostiky Nashle!

Porovnání dvou signálů dif. snímače (před a po vožení tlumítek) (2011/7)

Nahoře nežádoucí rozkmit signálu až 70 mbar, dole jen 2 mbary.

Nejdražší ucpávky do uší jsou ty, co vyřeší dlouhodobý problém (2011/8)

Tento snímač od Hella prokopírovává do napěťového signálu tlakové pulzace z výfuku o amplitudě 70 mbar, což řídící jednotka v hodnotách okolo 300 mbar může vyhodnotit jako alarm (300 + 35 mbar). Takže tlumítka ze střední hodnoty mohou redukovat na 300 +2 mbary.

Tlumítka se musí odladit podtlakovou pumpou (2011/9)

Po odstřihnutí obou spečených konců se pěnový váleček stlačí do takové placaté tablety, aby se dal jeho průměr vystřihnout nůžkami o trochu větší, než jsou vstupy do dif. snímače. Pak se tyto molitanové válečky nacpou do hadice a podtlakovým testerem se otestuje intenzita tlumení. Po vytvoření 500 mbar by měl utéct tlak do 2 až 3 sekund.

LOG po opravě (2011/10)

Pulzace zmizely, tlaky FAP jsou podobné (protože filtr je i po ujetí 600 km prakticky prázdný), ale jsou zbaveny pulzací až 70 mbar. Nyní se drží v rozsahu 2 mbar, tedy prakticky bez promítání pulzací do elektrického signálu.

Vlevo nové "kurvítko" od Hella, vpravo původní a dobrý originál od DELPHI (2011/11)

Majitel přivezl v kapse původní, údajně defektní diferenční snímač. Naopak, tomu nic nebylo a byl vyměněn zcela zbytečně. V některých autoservisech nepracují automechanici, ale "VYMĚŇOVAČI" co pracují postaru. Takže nově namontovaný snímač od Helly, co nechápeme že dostal schválení a homologaci, nikdo měřením neověřil a je kurvítkem, co se prodává běžně mezi náhradními díly.

Kurvítko s nápisem Hella (2011/12)

Napěťový signál v akceleraci: Hella kopíruje pulzace!! NEPŘÍPUSTNÉ! Navíc Hella snímač dosahuje v zátěži ve špičkových hodnotách o 50 až 70 mbar vyšší hodnoty než originální díl Citroenu od DELPHI.

Původní, originální, domněle vadný díl, co byl vyměněn zcela zbytečně (DELPHI) (2011/13)

Průběh napětí při akceleraci: Signál zcela prostý pulzací, snímač je sám již filtruje. Vrácen na své místo a auto s ním funguje bezvadně.

Majitel bylo hodný a vytrpěl se mnou ve vlastním zájmu ještě LOG s DELPHI (2011/14)

Namontován původní, domněle vadný, jiným servisem zbytečně vyměněný snímač dif. tlaku FAP a ejhle, vše je v pořádku, tlaku ukazuje diagnostika o mnoho nižší než nový vyměněný díl s nápisem Hella. Jestli je to plagiát, ví pánbůh, ale prodává se normálně všude. Je to past co číhá na nic netušící mechaniky a zákazníky, kteří pak prožívají peklo. Jo, kdo neměří, neuvěří...

Komentáře (0)