Poslední aktualizace příspěvku

+14

Diagnostický případ

Jen diagnostikované vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Sporadický alarm o zacpaném filtru

31.07.2019 | aktualizováno 05.03.2020 22:02:38 51 848x

Informace o vozidle

VIN: VF7UD9HR8BJ7xxxxx
Výrobce: Citroen
Model: C4 Picasso/Grand Picasso
Rok výroby: 2011
Kód motoru: 1,6 HDi
Typ motoru: 9HL (DV6C)
Výkon (kW): 82 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Diesel
Najeto: 186 981 km

Jak se závada projevuje

Nefunguje / funguje nesprávně. Palubní přístroje hlásí SERVIS - Zacpaný filtr, ale on zacpaný není.

Jak často se závada projevuje

  • Sporadicky / za specifických podmínek.
    • Za jiných podmínek. Nespecifikováno

V jakém systému se závada vyskytuje

  • Motoru.
  • během jízdy
  • [P1490] Filtr pevných částic přeplněný
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

12/2016 po natankování a ujetí 6 km vůz zaparkovaný v garáži. Po dvou dnech odstávky nešlo nastartovat. V autorizovaném servisu sděleno, že byla zřejmě špatná nafta. Provedena výměna vstřiků, palivového čerpadla.
Po dvou měsících se to samé opakovalo, vozidlo nešlo nastartovat. Vzorky nafty OK. V autorizovaném servisu reklamace, že nebyla odstraněna příčina. Nyní řečeno, že došlo k "zamrznutí nafty" (přestože byl vůz v garáži) a pak hledali další příčiny a výmluvy, chtěli znovu měnit vstřiky a čerpadlo. To jsem odmítl bez doložení protokolů ke vstřikům.
Za několik dní volali a haleluja vozidlo šlo úplně normálně nastartovat. Provedena aktualizace SW emisního systému. Po ujetí max. 50 km hláška přetížení FAP filtru. Zanesený přes 75% po vyčištění 12%. Toto při stavu km 128.000 km.
V únoru 2018 hláška minimální hladina aditiva. Aditivum doplněno, stav km 160.000 km.
V červenci 2018 hláška "přetížení filtru pevných částic" chyba P1490. Provedena diagnostika autorizovaným servisem. Stav km 164 tisíc. Měsíc před jsem prošel STK + Emise.
Provedena diagnostika (neautorizovaný servis), dále kontrola DPF systému funkčnost a zanesení vstřik trysky. OK.
Hláška opět vyskočila na zkoušku namontován jiný FAP i s ním hláška vyskočila. Provedena kontrola kamerou do katalyzátoru - OK. Výměna a montáž snímače diferenčního tlaku HELLA. Někdy se hláška neobjevila třeba za 2000, 500 km někdy už i po 100 km.

Září 2018 cca při 170.000 km hláška se aktivovala dost často. Vozidlo předáno do autorizovaného servisu a zde sdělili, že přední stěna FAP je zabetonovaná i když tlaky dobré a zanesení FAP 23% . Doporučená výměna FAP filtru. Dohadoval jsem se s nimi že další údaje říkají, že FAP filtr zanesený není. Namontovaný nový originální filtr. Po cca 2.000 km znovu vyskočila zpráva a chyba P1490. Reklamováno neodstranění závady. Provedena kontrola vstřiků a část vyměněna, výměna žhavící svíčky a výměna aditiva. V lednu 2019 proveden flash SW a klid až do června
a do stavu 183.000 km. V červnu se opět rozsvítí zpráva a aktivuje chyba P1490 - přetížení FAP filtru.
Vůz odvezen do neautorizovaného servisu a tam řekli, že hláška tam je, ale jinak že je vozidlo OK a nemají co řešit. Dáno do dalšího autorizovaného servisu a tam řekli totéž, že informativní hlášení vyskakuje, ale jinak všechny hodnoty v pořádku. Nejsou schopni určit přesnou příčinu nebo díl který je špatný. Že nějaký díl bude načatý, ale neví který. Mám jezdit a až to odejde tak budou vědět který díl to je.
Nejezdím pouze krátké trasy, takže myslím že prostor pro regeneraci tam je.

Pro více informací je potřeba se zaregistrovat

Zaregistrovat se Už jste registrovaný?