Poslední aktualizace příspěvku

  • 20.04.2012 20:09
    Autor příspěvku upravil text 'Závěr'.
  • 20.04.2012 20:09
    Autor příspěvku upravil text 'Popis aktuální analýzy'.
  • 20.04.2012 20:09
    Autor příspěvku upravil text 'Popis problému'.
+0

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Diferenciální senzor na DPF filtru hlásí zkrat na plus

28.07.2010 | aktualizováno 04.08.2010 0:44:45 1 20816x

Informace o vozidle

VIN: WWWZZZ3CZ6E125367
Výrobce: Volkswagen
Model: Passat V
Rok výroby: 2007
Kód motoru: 2.0 TDi (DPF)
Typ motoru: BMP
Výkon (kW): 103 kW
Převodovka: Automatická
Palivo: Diesel
Najeto: 0 km
  • paměť závad nečtena
  • jedno z jakého důvodu
  • během jízdy
  • [001139] Drucksensor 1 für Abgas (G450): Kurzschluss nach Plus
  • [005213] Geber 3 für Abgastemperatur: Kurzschluss nach Plus
  • [008194] Partikelfilter Bank 1: Fehlfunktion
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

Výpis paměti závad.

Závěr

VOZIDLO JSEM NEOPRAVOVAL

3.8.2010 23:32:24
Korektura po zjištění chyby ve schématu, dle kterého se hledání závad odvíjelo: Chyba v diferenciáním snímači tlaku - zkrat na referenční napětí.

28.7.2010 15:47:09
Již neaktuální text (díky chybě ve schématu):
Neopraveno, protože si zákazník přál vyměnit ŘJ u VW aby se vrátily zpět trhací šrouby. Bohužel k pokusu o lokalizaci nebo eventuelní pokus o opravu ŘJ jsme se již nedostali.

Poznámka: Kdyby si zákazník vozidlo nevyžádal, volil bych další postup prozkoumáním nitra řídící jednotky na eventuální vlhkost či studené spoje a pokusil bych se přivést na vývod kostry pro diferenciální snímač tlaku kvalitní kostru... To je totiž to jediné, co řídící jednotce vadilo, že nemá signál o tlakových poměrech na filtru pevných částic. Pokus ušetřit peníze za novou řídící jednotku se však nekonal. To ovšem jen kdyby, protože závěr s důkazy o přesném původu defektu chybí.

Obrázky, fotografie a soubory

Způsob napojení a lokalizace místa závady (4052/2)

Aktuální text po korektuře (zjištěna chyba ve schématu):
Na diferenciálním snímači tlaku (A) napojeny kanály 1(reference), 2(kostra) a 3 (signál), na další svorkovnici T14b (B) napojen kanál 4 ze strany od řídící jednotky (signál).

Záznam a provedení testu: Před zapnutím zapalování byla svorkovnice T14 rozpojena, spuštěn záznam, zapnuto zapalování a po zapnutí zapalování svorkovnice T14b (B) zapojena.

V bodě 4 se namísto 0,5V (signál) objevovalo cizí referenční napětí 5V (viz záznam)


Již neaktuální text (díky chybě ve schématu):
Na diferenciálním snímači tlaku (A) napojeny kanály 1(reference), 2(signál) a 3 (kostra), na další svorkovnici T14b (B) napojen kanál 4 ze strany od řídící jednotky.

Záznam a provedení testu: Před zapnutím zapalování byla svorkovnice T14 rozpojena, spuštěn záznam, zapnuto zapalování a po zapnutí zapalování svorkovnice T14b (B) zapojena.

V bodě 4 se namísto 0V (kostra) objevovalo cizí napětí přicházející z ŘJ. (viz záznam)

Záznam z testu spojením svorkovnice (4052/3)

V bodě 4 se namísto 0,5V (signál) objevovalo referenční napětí (viz záznam)
Na diferenciálním snímači tlaku (A) napojeny kanály 1(červená = reference), 2(žlutá = kostra) a 3 (zelená = signál), na další svorkovnici T14b (B) napojen kanál 4 (modrá = signál).

Záznam a provedení testu: Před zapnutím zapalování byla svorkovnice T14 rozpojena, spuštěn záznam, zapnuto zapalování a po zapnutí zapalování svorkovnice T14b (B) zapojena (OFF>ON). Poznámka: Nebýt chyby ve schématu, stačilo tento test spojení provést na svorkovnici samotného snímače a chyba by byla odhalena hned.

Na vedení kostry od řídící jednotky (4 = modrá) se namísto 0,5V objevovalo hned po zapnutí zapalování referenční napětí přicházející z ŘJ. ( - pozor, v nezatíženém stavu má vyšší napětí než jsme u referenčního napětí zvyklí - zde např. 5,483V), které pokleslo teprve po zatížení snímačem na 5V .


Již neaktuální text (díky chybě ve schématu):
V bodě 4 se namísto 0V (kostra) objevovalo cizí napětí přicházející z ŘJ. (viz záznam)
Na diferenciálním snímači tlaku (A) napojeny kanály 1(červená = reference), 2(žlutá = signál) a 3 (zelená = kostra), na další svorkovnici T14b (B) napojen kanál 4 (modrá = kostra) ale ze strany od řídící jednotky.

Záznam a provedení testu: Před zapnutím zapalování byla svorkovnice T14 rozpojena, spuštěn záznam, zapnuto zapalování a po zapnutí zapalování svorkovnice T14b (B) zapojena (OFF>ON).

Na vedení kostry od řídící jednotky (4 = modrá) se namísto 0V objevovalo hned po zapnutí zapalování cizí napětí přicházející z ŘJ. (5,483V), které pokleslo ale až po 738ms po spojení svorkovnice T14b na stejné napětí, na jaké stouplo napětí na pinu 3 svorkovnice diferenciálního senzoru.

Napojení na diferenciálním senzoru tlaku (4052/5)

1=5V
2= kostra (dle původně použitého plánu zde byl nesprávný popis "signál")
3= signál (dle původně použitého plánu zde byl nesprávný popis "kostra")

Napojení na kostru diferenciálního senzoru tlaku na svorkovnici T14b (4052/6)

4=signál (dle původně použitého plánu zde byl nesprávný popis "kostra")
Poznámka: Na této svorkovnici se vůbec již nemuselo měřit, nebýt chyby ve schématu, která mne vedla nesprávným směrem k závadě v řídící jednotce. Zde se potvrzuje, že je lépe schémata ověřovat z více zdrojů, protože chyby v podkladech se vyskytují poměrně často. Test "spojením svorkovnice" mohl být proveden hned na třípinové svorkovnici snímače dif. tlaku.

Čtyři kanály je absolutní minimum (4052/7)

Při lokalizacích závad je zapotřebí minimálně 4 kanálů, čím více tím lépe. Šetří to spousty času a měření na více místech napoví mnohem více než samotná 4 nebo 2 měření...

Soubory ke stažení

  • mwf
    Lokalizace chyby diferenciálního senzoru tlaku filtru pevných částic (4052/4).mwf Lokalizace původu závady - test spojením při zapnutém zapalování dle nákresu.
    Stáhnout soubor
  • txt
    Diagnostický protokol paměti závad (4052/8).txt Chybová hlášení uložená v paměti závad před diagnostikou problému
    Stáhnout soubor

Komentáře (1)

Libor Fleischhans
( 1 ) 04.08.2010 | 00:44:45

Díky zpětně nalezené chybě ve schématu, dle kterého byla chyba lokalizována, se změnil závěr tohoto příspěvku. Prosím veďte tedy v patrnosti, že závěr usvědčuje zkrat v samotném snímači diferenciálního tlaku, nikoliv na zavlečené cizí napětí do kostřícího vodiče tohoto senzoru. Na vině je nesprávný popis obsazení pinů na svorkovnici snímače (i Workshop VIVID uvádí jiné obsazení pinů, než je skutečnost - kontrolováno s originálním schématem VW).
Za chybu se omlouvám a zákazníkovi nabízím zpětně kompenzaci za chybnou analýzu. VIVID za chyby a tudíž i za náklady jimi vzniklé způsobené nesprávnými údaji bohužel neručí.

+0