Dobrý den, prosím zkušenější o radu. Vozidlo P 307 2.0 HDi RHR, svítí kontrolka motoru, pamět závad hlásila P1447 Dust filter Particclefilter clogged, P1429 diferential exhaust pressure signal time elapsed without regenation ation too long, po zhlédnutí bloku hodnot snímač diferenciálního tlaku vyměněn, po výměně ukazoval při vyplém motoru 0 mbar, na volnoběh 5 mbar, při 2000 ot. cca 45 mbar, při 3000 ot. 80 mbar a při jízdě na plný výkon při 3000ot 180 mbar. Musím podotknout že vozidlo bylo celou dobu v nouzi. Po výměně snímače závada P1429 zmizela, P1447 přetrvávala. Rozhodl jsem se spustit regeneraci na místě, fáze zahřívání v pořádku, fáze čištění trvala cca 5 minut, celou dobu jsem sledoval vozidlo a teplotu motoru, teplota motoru cca 105 st., ventilátor dochlazoval. po 5 minutách číštění volnoběh, po cca 1 minutě 2500 ot. a najednou se postupně začali zvedat otáčky, z výfuku se vyvalil bílý dým a motor šel do takových otáček že jsem se hned snažil vypnout, vytáhl jsem kliček ze zapalování, motor pořád v max možných otáčkách, prostě nešel vypnout a kouře bylo víc jak ze staré liazky v mrazu, nebylo vidět. Nakonec se mi asi minutě podařilo motor vypnout tím, že jsem vozidlo opřel o zeď a přes rychlost zhasl. Nechal jsem ho schládnout, vyvařilo asi 2.5 l vody, a přibilo asi 2,5 - 3 litry oleje - kontaminován naftou. A teď dotaz, proč se tohle stalo - předkatalyzátor, FAP.....? A druhá, proč systém nestopl regeneraci. VYměnil jsem olej a filtr, vyčistil jsem komplet sání, cca deci oleje, dolil vodu a provedl zkušební jízdu, kontrolka zhasla, motor má výkon, hodnoty dif. tlaku jsou o cca 10 % nižžší než před regenací. Nikomu tohle nepřeji, ta minuta motor zhasl bylo hrozně dlouhá.
Pro více informací je potřeba se zaregistrovat
Zaregistrovat se
Už jste registrovaný?
Přihlásit se