Poslední aktualizace příspěvku

+25

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Knockautovaná inteligence elektromotorického modulu u R-Klasse

30.06.2012 | aktualizováno 20.03.2017 13:08:22 4 30770x

Informace o vozidle

VIN: WDC2511221A067500
Výrobce: Mercedes-Benz
Model: R-Class
Rok výroby: 2009
Kód motoru: 3,0 R320 CDI 4Matic
Typ motoru:
Výkon (kW): 165 kW
Převodovka: Automatická
Palivo: Diesel
Najeto: 133 670 km
  • během jízdy
  • [] .. a dalších několik závad
  • [2526] Signální vedení k modulu Y77/1 (nastavovač plnícího tlaku) zkrat / přerušení / tepelné přetížení řídící jednotky
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

Žádné opravy ani pokusy o opravu.

Závěr

VOZIDLO JSEM NEOPRAVOVAL

Příčina byla v netěsnosti simerinku ze vzduchového kanálu do turbodmychadla. Tento simerink často odchází a olej z něj kape přímo na modul M55 pro ovládání vířivých klapek. Ten, jak dýchá (ohřevem a chladnutím) dostává se do jeho útrob mastná nečistota, která ho likviduje. Inteligentní modul normálně svou disfunkci hlásí přes inteligentní diagnostiku, ale v tomto případě na tento druh závady neměla inteligence žádnou šanci. "Mozek" přišel o napájení a byl tak vyřazen z boje.

Tedy příčina byla netěsný simerink, následkem čehož došlo ke zkratu v modulu M55, který odpaloval pojistku. Přerušený napájecí obvod vyřadil z provozu nejen inteligenci M55, ale i několik systémů na společné pojistce.

Obrázky, fotografie a soubory

R-Klasse s několika závadami v paměti (5231/1)


Obsah paměti závad (5231/2)

V paměti se objevovaly pravidelně oba snímače množství nasávaného vzduchu, signální vedení k turbodmychadlu, M55 modul pro ovládání vířivých klapek v sání, AGR ventil a vyhřívání odvětrání klikové skříně.

AVL XDS 1000 - naměřené hodnoty graficky (5231/3)

Při akceleraci se chová zcela nelogicky jak průtok nasávaného vzduchu, tak i plnící tlak. Toto měření říká, že by bylo nesmyslné posuzovat hodnoty, protože zde je něco zásadně špatně. Buď bude někde chybět kostra, nebo bude omezené, nebo zcela chybět napájení. Oba komponenty jsou zapsané v paměti závad. Jediný průtok spalin (vpravo nahoře) ukazuje dle také správného signálu polohy pedálu akcelerace (vlevo nahoře) správnou hodnotu.

První měření na snímači množství nasávaného vzduchu (5231/4)

Mohl jsem si stejně dobře vybrat jakýkoliv z dalších v paměti závad uložených komponentů, ale snímač množství vzduchu je nejpřístupnější - je to tedy měření nejrychlejší.

Jeden ze signálů jde do do záporné hodnoty -5V! (5231/5)

Od této chvíle je jasné, že problém bude někde v elektrice, protože není možné, aby na snímači bylo jakékoliv napětí v záporných hodnotách. Normální by se člověk začal pídit po schématech, nikoliv však člověk tak strašně líný jako já. Než bych došel a dohledal schémata utekla by jedna nebo i více hodin, to už budu mít prověřeny všechny pojistky a tedy i napájení všech komponentů. A to jde snadno i bez schémat!

Superrychlá kontrola všech pojistek a napájení (5231/6)

Než člověk najde dokumentaci a vyhledá potřebná schémata, budeme dávno hotovi. Tahle metoda je nenáročná a trvá do dvou minut:

Kostru multimetru umístíme na kostru vozidla a hrotem měřícího vedení multimetru kontaktujeme po zapnutí zapalování (někdy i po naskočení motoru) všechny pojistky na jedné i druhé straně. Trik je v tom, že obě dvě napětí na každé z pojistek musí být na tisícinu voltu shodná. Na různých pojistkách ale mohou být na obou kontaktech trochu odlišná napětí, to pokud je tento obvod více zatížen, ale na obou stranách musí být napětí na tisícinu stejné. Tato přesnost je velmi důležitá, protože napětí podobné 12V (ale s odchylkou pár setin) může na kontakt přehořelé pojistky z druhé strany. Pokud napětí na obou stranách nejsou shodná, jako zde, je pojistka vadná nebo přehořelá.

Nyní se odpojí všechny komponenty, co jsou zapsány v paměti závad.. (5231/7)

K nalezení příčiny zkratu se místo pojistky napojí žárovka a předtím odpojené komponenty se při zapnutém zapalování začnou napojovat opět zpátky:
- Měřič množství nasávaného vzduchu vpravo
- Měřič množství nasávaného vzduchu vlevo
- Modul regulace plnícího tlaku
- Motor pro nastavování polohy vířivých klapek v sání
- AGR ventil vlevo
- Vyhřívací element pro odvětrání klikové skříně
- Teplotní senzor vzduchu vlevo
- Teplotní senzor vzduchu vpravo

Jakmile se při napojení jednoho z komponentů rozsvítí žárovka jasným světlem, máme "pachatele".

Hledání závady bez schématu (5231/9)

Jednoduchou odbočkou se zapojí namísto pojistky žárovka, která se chová jako PTC termistor (studený vede, ale za tepla klade vysoký odpor) a přitom ještě svítí.

Tečou-li obvodem malé proudy, nesvítí žárovka vůbec nebo velmi temně. Obrázek ukazuje nerozsvícenou žárovku přestože jsou již přes ní zapojeny "modul regulace plnícího tlaku", "vyhřívání odvětrání klikové skříně", "oba měřiče množství nasávaného vzduchu". Jen motor M55 s integrovanou inteligencí a vlastní diagnostikou není ještě napojen. Po jeho napojení se žárovka ihned jasně rozzáří.

Pravá příčina defektního elektromotorického modulu M55 (5231/10)

Netěsný simerink na vstupu do turbodmychadla...

Ještě k defektu elektromotorického modulu, který jinak všechny defekty hlásí. Jak to, že nyní nehlásil nic? To proto, protože okamžitě po napojení byl jeho obvod bez napájení. Postaral se o to jeho vnitřní zkrat v napájecím obvodu.

Po napojení tohoto konektoru se rozsvítila žárovka jasným světlem (5231/11)

Jakmile byl napojen tento konektor, rozsvítí se žárovka. To znamená, že kdyby v obvodu byla pojistka, přehoří.

Nezáviděníhodné pracoviště modulu M55 (5231/12)

U těchto motorů je bohužel tento simerink slabým místem. Pokud by nebyl simerink vyměněn za inovovaný díl s vylepšenou funkcí, čekal by nový vyměněný modul zanedlouho stejný osud..

Soubory ke stažení


Komentáře (4)

Libor Fleischhans
( 1 ) 02.07.2012 | 22:19:26

Tak po opravě a výměně modulu M55 se regenerace zaneseného filtru částic podařila jezděním v normálním provozu. Nebylo nutné ani základní nastavení, nebo přihlášení, nebo inicializace vyměněného modulu M55.

+0

Ľubomír Zachar
( 2 ) 19.03.2017 | 21:32:23

Raz som riešil ML mercedes a výpadok toľkých komponentov a pôsoboval to vyhrievací odpor odvetrávania kľukovej skrine . Vtedy som podľa plánov našiel ten odpor ,lebo stále vyrážal poistku.Tú výmenu M55 na R Mercedese som tiež robil a Mercedesov stroj má soft ,skúška s klapkami sania a potom bez,Systém následne vyhodnotí ,či klapky alebo M55 vymeniť .Funguje to veľmi spoľahlivo a preto tento stroj Star považujem za najlepší.

+0

Libor Fleischhans
( 3 ) 19.03.2017 | 21:45:39

Oponoval bych. Zde nešlo vůbec startovat diagnostiku (Starku máme taky), ale pokud si přečtete komentář u obrázku 10, pak je zde popis zkratu, který nedovolí komunikovat ani se Starkou.
Jinak zde na webu je další případ, kdy nám právě test ze Starky říká, že je modul OK, ale OK právě není. Jinak je Starka dobrá, nic proti ní, ale není všemocná, jak by se mohlo z Vaší chvály zdát. Měřit s vlastní úvahou je nejlepší, nikoliv stroj. Moc děkuji za komentář.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+2

Glastron
( 4 ) 20.03.2017 | 13:08:19

stare zname story:-))

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0