+0

Akademie

Two-Mode-Hybrid - Hybridní pohon

05.01.2011 0 1982x

Obsah článku:

Úvod

Two Mode Hybrid System (General Motors, Daimler Chrysler, BMW)
....měl by přinést více úspor než Toyota Prius. Jelikož se u systému používá planetový převod mohou být elektromotory malých rozměrů, což snižuje elektrické ztráty. Systém disponuje dvěma provozními stavy.

První provozní stav je aktivní při rozjezdu a nízkých rychlostech, do druhého provozního stavu přepíná systém nepozorovaně až ve vyšších rychlostech bez změny otáček spalovacího motoru. Použitím dvou elektromotorů může vozidlo jezdit na čistě elektrický pohon. Druhý elektromotor startuje spalovací motor při potřebě vyššího výkonu. Dvoupohonový provoz může fungovat jako automatická převodovka se čtyřmi pevnými rychlostmi, přičemž oba elektromotory mohou sloužit jako pomocný výkon.

Co ještě říci k tématu hybrid?
Vedle plnohodnotných hybridních systémů jako má Toyota Prius a Two Hybrid Mode System, existují i "lehké" varianty.

Micro Hybrid
Nejjednodušší a nejlevnější řešení se používá jako Start Stop funkce s rekuperací energie při brzdění. Starter-Generator je poháněn řemenem, což přináší přednost v jednoduchosti konstrukce. Mnohé totiž může zůstat jako u konvenčního spalovacího motoru... Micro hybrid přináší 6%-ní úsporu energire a jako rozšířená varianta šetří ovzduší s emisemi CO2 účiněji než některé plnohodnotné hybridní systémy. Hlavní výhody jsou v rekuperaci, možném posílení akcerace díky 20 kW silnému startér-generátoru při rozjezdu nebo při předjíždějí, což přináší až 15%-ní efekt úspor.

Honda Civic hybrid System
Nejinteligentněji zvládá hybridní systém Honda. Beze spojky mezi Start-Generátorem a klikovým hřídelem mistruje Honda také čistě elektrický pohon, při kterém spalovací motor sice běží ssebou, ale s deaktivovanými sacími ventily a velmi nízkými ztrátami vlivem brzdného výkonu. S prodlouženou CVT převodovkou se Honda blíží spotřebě 4,6 l/100km hybridního systému mnohem složitějšího systému Toyoty Prius.

Peugeot Hybrid System
U Peugeota je 16 kW silný elektromotor umístěn na vstupním hřídeli převodovky. Z tohoto důvodu potřebuje Peugeot sice extra startér pro spalovací motor, ale spokojí se zase jen s jednou spojkou. S motorem HDi 1,6 patří tato varianta bezesporu titul nejspořivější ze všech. 3.4l/100km a 90g/km CO2 jsou však výrobcem Peugeot nabízeny za poměrně vysokou cenu.
Stejně jako Peugeot používá Honda těžké nickel-metallhydriddové baterie s omezenou životností. Mnohem výkonější a o polovinu lehčí lithiové akumulátory s mnohem delší životností zatím nejsou ještě zralé pro sérii.

VW Konzern chce na trh vyrukovat s hybridním systémem teprve v roce 2008.
Audi s Porsche chtějí podélnou zástavbu, VW napříč, oba však chtějí dítě na svět přivést se spoludodavatelem Continental Automotive Systems a ZF.

Vedoucí pozici na trhu, kterou zatím bezpečně obsadila Toyota, však tyto vývoje ještě dlouho neohrozí.

Zdroj: auto motor und sport


(474/1)

1 = Elektromotory

2 = Planetové sady kol

3 = Spojky

4 = Vstupní hřídel

5 = Náhon

6 = Elektrické spoje

(474/2)

1 = 1,6 litrový Diesel s 90 PS

2 = Filter pevných částic

3 = Řemenem hnaný Startér-Generátor

4 = 16 kW Elektromotor

5 = Automatizovaná šestistupňová manuální převodovka

6 = Výkonová elektronika

7 = 12-voltový akumulátor

8 = Řídící jednotka pohonného systému

9 = Vysokonapěťový kabel

10 = Suchá spojka

(474/3)

Elektromotor Hondy Civic (1) má výkon 15kW. 1,3 litrový zážehový motor s výkonem 95 PS je při aktivním čistém elektropohonu variabilním ventilovým rozvodem i-VTEC (2) deaktivován.

(474/4)

Na pokyn ZEV-spínače se pohybuje Peugeot 307 Diesel-Hybrid čistě elektrickou silou.

Komentáře (0)