+4

Akademie

Nedestruktivní napojování tupými hroty

30.04.2013 | aktualizováno 14.11.2020 16:32:11 12 10393x

Obsah článku:

Úvod

 

Drtivá většina výrobců vozidel předepisuje svým autorizovaným servisům k připojování elektronických komponentů za účelem jejich proměření "adaptery" či "brake out boxy".
Akceptovat, lze napojení přes "adapter" nebo "brake out box" jen v případě školícího centra nebo ve škole, kde je názorně prezentováno "jak co funguje", ale při hledání závady nám adapter nebo Brake Out Box nedovoluje napojit se tak, jak by bylo správné a dokonce může zastřít příčinu závady.

Přečtěte si níže uvedené informace a shlédněte i školící video pod záložkou obrázky a soubory.

 

Příklad:
Napojíte-li se pomocí Brake Out Boxu (když už ho tedy na ten typ vozidla, co k vám přijede se závadou máte - což by bylo velké štěstí, ale budiž) na vpravo uvedený případ, jste prakticky jen na levé straně obrázku a nevidíte to, co se děje na pravé straně.

Pomocí takového měření se dozvíte jen, že:
- řídící jednotka "(ne)posílá" napájení 12V
- řídící jednotka "(ne)posílá" kostru
- řídící jednotka "(ne)posílá" signální napětí


Nedozvíte se, že:

- snímač "(ne)dostal" potřebné napájení (ca 12V)
- snímač "(ne)dostal" stabilní kostru (0 +- 0,5V)
- snímač "(ne)dostal" signální napájení (u digitálního zprávy "HIGH", u analogového signálu např. 5V +-0,05V)
- snímač "(ne)reaguje" na signálním vedení a zda nemá posunutý potenciál (jen v případě analogového snímače).

Abyste se dozvěděli vše najednou, měli byste měřit napájecích 12V a kostru na straně snímače a signální zprávu na straně řídící jednotky - tedy vždy na straně přijímače, abychom se dozvěděli, v jakém stavu zpráva došla.

Když budete telefonovat své tetičce do Austrálie, tak taky není moc platné mluvit do telefonu, když tetička bude slyšet jen každé páté slovo.

Kromě toho byste nejdříve neměli nic rozpojovat, protože byste měli být rádi že závada trvá a že ji můžete vidět a zdokumentovat. Pokud již začnete rozpojovat a hýbat kebelovými svazky, je možné že závada najednou zmizí a vy nebudete mít co diagnostikovat. Zákazníka tak pošlete domů, naúčtovat si nemůžete nic, nebo ne moc a on k vám nebude mít chuť přijet přístě, až se závada opět objeví, protože jste mu poprvé moc nepomohli. A taková závada se určitě znovu objeví, jelikož jste jí zahýbáním spoje či jiného problémového místa odstranil jen dočasně.

Brake Out Box patří do školy, školícího střediska, ale ne do opravny. Na druhou stranu je potřeba hledět i na kvalitu měřících hrotů. Více informací najdete ve školícím videu nhoře pod druhou záložkou "Obrázky a soubory".


Nedestruktivní napojování tupými hroty (video) (1484/1)

Měřící hroty paralelní diagnostiky (1484/2)

Pokud si nevezmete mikroskop nebo pořádnou lupu, "odsoudíte" v duchu tento kus "drátu" jako jehlu nebo kancelářskou sponku. Ale tento "tupý hrot" má za sebou dlouholetý vývoj a je ověřen praxí...

Nebezpečné hroty "ustřižených" drátů typu kancelářské sponky (1484/3)

...takto vypadá v detailu zdánlivě nevinná "kancelářská sponka" nebo neupravený přeštípnutý "drát". Loupající se kotové šupiny a neopracovaný hrot bez tupého zaleštění je nejenom nefunkční, protože se na bok objímky prostě nedostanete, ale z hlediska možného poškození je pro napojování vysloveně nebezpečný...

Excenticky broušený, tupý leštěný hrot... (1484/4)

Umožňuje zasunutí do svorkovnice zezadu pod pružným těsněním proti vlhkosti. Pokud excentricky broušená špička narazí na fixační objímku konektoru "z čela", zaujme excentrický hrot pouhým pootočením jinou polohu vůči objímce a "sklouzne" postraně na její bok, přičemž zajistí kvalitní kontakt. Pružné těsnění udrží od banánkové zděře odpruženou hmotu tupého excentricky broušenéhho a leštěného hrotu v jeho poloze a zkušební jízda může být zahájena bez obav, že měřicí sonda ztratí kontakt...

Kontaktní bod nedestruktivního napojování (1484/5)

Jak je z obrázku vidět, přenáší se signál z povrchu upevňovací objímky (šipka) a nehrozí tak žádné poškození samotných kontaktních ploch konektorového spoje.

Komentáře (12)

Petr Zdražil
( 1 ) 02.05.2013 | 15:29:54

Dobrý den.Děkuji za krásnou ukázku toho jak se dají komponenty napojovat.Chtěl bych položit jednu otázku.Jak napojit svorkovnici která nemá klasický těsnicí kroužek kolem vodiče{drátu},nýbrž je svorkovnice zalitá těsnicí tvrdou hmotou.Setkal jsem se s tím např. u vozidel citroen na vstřikovačů.Myslíte udělat si svoje prodloužení na kterém by se dalo měřit..?Děkuji za odpověď....

+1

Libor Fleischhans
( 2 ) 02.05.2013 | 16:24:05

Zdravím! Znám - Peugeot - vstřiky. On i Mercedes používá spousty zcela zalitých konektorů. Na tyhle platí halt adapter, vyzkoušel jsem a používám hodně tyhle: http://www.diagnostic-shop.cz/eshop/produkty/sada-merici-hrotu-kufr-hroty-hrot-krokosvorky-kabely/foto/1/,
nebo jsem tu tvrdou hmotu u Peugeotů a Citroenů kdysi vrtal 1-kou vrtákem a pak zasilikonoval. Vím, tyhle "francouzské" spoje zrovna nejsou přátelské k diagnostikům.

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Petr Zdražil
( 3 ) 02.05.2013 | 20:26:07

Ano.To je přesně to co jsem měl na mysli.Chtěl jsem na to upozornit že to je někdy horší.V tomto případě jsou ty propojovací kabely nejlepší řešení.Děkuji za odpověď.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

Roman Musil
( 4 ) 02.06.2013 | 15:38:16

Hlavně vstřiky jsou většinou velmi problematicky přístupné, je problémové jen jejich rozpojení. V těchto případech je také lepší použít propojovací kabely. Jen kdyby skoro každý výrobce neměl svoje "originály". Propojovacích kabelů mám celý kufřík, ale stejně ten co zrovna potřebuji nemám.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+1

Pro - Bull
( 5 ) 27.10.2015 | 10:55:28

Zdravím,

Prosím poraďte která z vašich sad propojovacích kabelů je ucelenější.
V e shopu jsem objevil,že nabízíte 2 kufry propojovacích kabelů.

Díky ,

Za info,

Zdraví ,

Procházka Petr.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

REPAS
( 6 ) 11.11.2020 | 09:34:13

Ja by som sa rád spýtal pri napichavani snímača a RJ ako zistíte pri RJ kde presne napichnut signal ktorý ide od snímača do RJ? povolíte svorkovnicu RJ a prepípnete signálom ktorý pin to je zo zvazku? alebo ako si viete dohladat presný pin na RJ bez toho aby ste nemuseli povolovat svorkovnicu aby sa nahodu chyba neschovala práve v zlom spoji na svorkovnici RJ a manipuláciou by sa problem nemusel ukázat. Na snímači ma to tiež zaujíma. Či to hladáte práve týmito tenkými hrotmi už z vonkajšej strany a nepovolujete nič. Ďakujem za odpoved.

+0

Stanislav Červený
( 7 ) 11.11.2020 | 10:09:56

Ve schématu si najdu očíslování svorkovnice a dopočítám si pin na řj dle číslování, překontroluji i označení barev izolace vodiče.
Na straně snímače, akčního členu většinou neřeším co je co. Napojím a z principu konponentu vydedujuji co je co. Pokud je něco nejasné... schéma a dořeším.

Toto je odpověď na komentář ( 6 )
+2

REPAS
( 8 ) 14.11.2020 | 09:03:31

jasné ja som myslel na stav ked nemáte k vozidlu dane schemy kabeláže....aji sa vtedy orientujete....:)

Toto je odpověď na komentář ( 7 )
+0

Stanislav Červený
( 9 ) 14.11.2020 | 09:52:29

Jak jsem psal... Na straně čidel a akčních členů není většinou schéma třeba. Na straně řj už to bude případ od případu co řešíte. Pokud se dostanu do složitostí, není vhodné opravu bez podkladů provádět. Pokud nejsem kvalifikovaně vybaven nebo nemám potřebné podklady, je výdělkem to poslat dál. Prostě si to přiznám, že na to nemám. A dám si čokoládu. :)

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+1

REPAS
( 10 ) 14.11.2020 | 13:40:11

a prepípnutie signálom zo snímača by nebola cesta? poslat to dál si myslím nieje tak tiež moc dobrá volba ka chce človek niečo zarobit poptípade naučit....

Toto je odpověď na komentář ( 9 )
+0

Stanislav Červený
( 11 ) 14.11.2020 | 15:57:46

Jak jsem psal, je to případ od případu. Pokud mi stačí jen prozvonit jeden vodič, tak ho dohledám. Pokud to bude něco složitého a nebudu mít podklady, zaplatí někdo laboraci? Bez podkladů se v tom budu časově utápět... opravdu vydělám? Když místo toho můžu udělat dvě vozidla na které podklady mám... vydělám? Asi to je o tom rozhodnutí, to už je na Vás.
Něco se naučit je široký pojem, každý je na tom jinak.

Toto je odpověď na komentář ( 10 )
+3

David Hanus
( 12 ) 14.11.2020 | 16:32:10

Bez schéma to pujde pokud budete vědět konkrétní komponent tak ho asi nějak dohledáte ale když se bude hlásit několik komponentů které mají společné napájení nebo kostru tak už si potřebujete udělat obrázek jak co s čím souvisí a co se může ovlivnit.Jak psal Pan Červený někdy je prostě nejlepší to nedělat.

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+4