+0

Akademie

Úvod - osciloskopy a měřící technika

05.01.2011 0 3214x

Obsah článku:

Úvod

Měřící technikou rozumíme přístroje založené na zobrazování popřípadě vyhodnocování měřených veličin (el. napětí, proud, odpor, tlak, teplota, otáčky, frekvence, šířka pulzu apod.), přičemž základní vstupní veličina je el. napětí popřípadě el. proud.
Pro správné zobrazení měřených veličin je nutné dodržet měřící podmínky (správné napojení, nastavení měřících rozsahů, dodržet pracovní postup).


(1001/1)

1. Digitální multimetr je nejčastěji používaný měřící přístroj, cenově dostupný pro všechny. Číselně zobrazuje měřící veličiny.
Výhoda - rychlost napojování, jednoduchost nastavení
Nevýhoda - Jeho nevýhodou je neschopnost zobrazování krátkodobých změn měřené veličiny (výpadky napětí, rychlé změny signálů snímačů a akčních členů)

(1001/2)

2. Ruční osciloskop s vlastním displejem je přístroj graficky zobrazující měřenou veličinu v časové posloupnosti.
Výhoda - díky vysoké vzorkovací frekvenci je přístroj schopen zobrazovat a v některých případech i ukládat krátkodobé změny signálů.
Nevýhoda - nízká rozlišovací schopnost displeje

(1001/3)

3. Ruční laboratorní osciloskop pracující s počítačem umožňuje pohodlné ukládání naměřených hodnost na pevný disk počítače. Některé funkce přebírá počítač (grafické zpracování signálu, záznam). Program v počítači ovládající osciloskop může disponovat funkcemi motortesteru, pomáhající vyhodnocovat některé funkce (otáčky a označení válců motoru, test komprese, test rovnoměrnosti chodu motoru, analýza válců apod).
Výhoda - mobilita pro nasazení závad projevujících se za jízdy

(1001/4)

4. Modulová diagnostická stanice je sestava všech možných diagnostických přístrojů, které pomáhají diagnostikovat závady (emisní analýza, komunikace s elektronickými systémy vozidla, osciloskop s funkcemi motortesteru.
Výhoda - komplexní analýza elektronických systémů s možností mobilního použití (osciloskop, motortester, emisení analýza,  sériová diagnostika, data vozidel)

Komentáře (0)